Forum

Tutorial: CSQC GUI Menus

Discuss CSQC related programming.

Moderator: InsideQC Admins

Postby avirox » Thu May 21, 2009 1:57 pm



DOH! Yes, thank you :)
avirox
 
Posts: 137
Joined: Wed Aug 16, 2006 3:25 pm

Postby qbism » Fri May 22, 2009 3:36 am

:wink: Thanks for the tute, it inspired me to try csqc! I'm a big cut-and-paster from way back.

Source compiled w/o error. Looks like #DEFINE CSQC 1 should be uncommented in first line of system.qc

I bound "testmenu" to a key and the menu popped up, but was not able to mouse-over. I'll reread that part of your tute. Do I need to change anything in main qc for mouse?
User avatar
qbism
 
Posts: 1234
Joined: Thu Nov 04, 2004 5:51 am

Postby avirox » Fri May 22, 2009 3:46 am

Do you see the mouse cursor appear in the center of the screen when the menu pops up? At any rate, mouse movement is handled in CSQC_InputEvent

Also on that note, I've added keyboard support to the GUI menus recently for my other projects. I will post a tutorial on adding it to this one shortly :)
avirox
 
Posts: 137
Joined: Wed Aug 16, 2006 3:25 pm

Postby qbism » Fri May 22, 2009 4:07 am

"X" in center of screen, menu off-center-
Image
User avatar
qbism
 
Posts: 1234
Joined: Thu Nov 04, 2004 5:51 am

Postby avirox » Fri May 22, 2009 12:24 pm

If everything in CSQC_InputEvent is the same as the previous page and you see the cursor, then the only thing that can probably be wrong is that mouse look is disabled.

Failing that, have you tried using the CSQC in the above zip?

Thanks for the input :)
avirox
 
Posts: 137
Joined: Wed Aug 16, 2006 3:25 pm

Postby goldenboy » Mon Jun 01, 2009 8:58 pm

Nice tutorial and example mod.

This was added to RemakeQuake as a start, to experiment with csqc in our mod. I intend to eventually have a graphic inventory (we're using a centerprint right now) and similar stuff. Also rockets emitting sound (like in Quake 2) and more stuff like that.

I can also confirm that the whole thing works in software mode in FTE, and on Linux to boot.

If you get a problem with disappearing text in software, PM me for a conchars.lmp or hope that it'll get fixed in FTE.

The final bug I'm encountering is the same as qbism, I see the X cursor and an off-center menu, and can't click the buttons.

At smaller resolutions than 640x480, the whole text is even more off-center and scaled to really tiny size. O_o

(so what, I have a slow machine!)

Anyway, kudos to Spike for csqc and to avirox for the tutorial that finally made me try it.
User avatar
goldenboy
 
Posts: 924
Joined: Fri Sep 05, 2008 11:04 pm
Location: Kiel

Postby avirox » Tue Jun 02, 2009 1:48 pm

Okay I uploaded a new clean CSQC GUI. In this version, the menu should now be centered. Also there are some new features like keyboard support and dragging. Check out the readme for more info.

If you want to add these features to your mod, use winmerge or a similar program to merge the diffs from csqc_gui_10.zip (there aren't too many, don't worry).

http://avirox.amnesiagames.com/FTE/csqc_gui_11.zip

Enjoy :)
avirox
 
Posts: 137
Joined: Wed Aug 16, 2006 3:25 pm

Postby goldenboy » Tue Jun 02, 2009 4:58 pm

Nice.

Image
User avatar
goldenboy
 
Posts: 924
Joined: Fri Sep 05, 2008 11:04 pm
Location: Kiel

Postby qbism » Sun Jun 07, 2009 3:54 am

Got it working on current FTEQW dev binaries w/ Vista. Yay! Running with vanilla clean qc progs.dat.

Mouse would still not work on Linux-Ubuntu distro running identical progs. So the issue is not the csqc menu source.

Thanks again avirox for the tute.
User avatar
qbism
 
Posts: 1234
Joined: Thu Nov 04, 2004 5:51 am

Postby goldenboy » Sun Jun 07, 2009 7:40 pm

Then the mouse problem (menu doesn't get mouse focus) is possibly Linux/FTE related?
User avatar
goldenboy
 
Posts: 924
Joined: Fri Sep 05, 2008 11:04 pm
Location: Kiel

Postby avirox » Mon Jun 08, 2009 12:46 am

Sounds like an FTE+Linux thing. I'll tell Spike about it. At any rate, I've made some cool new progress with things such as..

Image

multi-slotted inventories!
and other cool things!

Maybe I'll add an update soon, but I just want to make sure it all works *stable*
avirox
 
Posts: 137
Joined: Wed Aug 16, 2006 3:25 pm

Postby ceriux » Sun Aug 16, 2009 4:29 pm

how hard would it be to implement the text menu csqc part of the tutorial over for prydon? (im not talking about the drag and drop atm)
User avatar
ceriux
 
Posts: 2220
Joined: Sat Sep 06, 2008 3:30 pm
Location: Indiana, USA

Postby avirox » Mon Aug 17, 2009 3:10 pm

Only as hard as following the tutorial on page 1 ^^

Actually, I don't think prydon (at least not the released form of it) has any CSQC, in which case all you'd really need to do is use the source code that I posted on the previous page. If you need to run it on DP, I can post an updated source with DP support in it as well.
avirox
 
Posts: 137
Joined: Wed Aug 16, 2006 3:25 pm

Postby ceriux » Mon Aug 17, 2009 4:56 pm

yeah, running dp (so id just have to run the source for this ? and it would be that easy?)
User avatar
ceriux
 
Posts: 2220
Joined: Sat Sep 06, 2008 3:30 pm
Location: Indiana, USA

Postby xaGe » Mon Aug 17, 2009 8:26 pm

..DP support plEASE... :D
User avatar
xaGe
 
Posts: 461
Joined: Wed Mar 01, 2006 8:29 am
Location: Upstate, New York

PreviousNext

Return to CSQC Programming

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest