Forum

Model editor used in Quake1?

Discuss the creation of various model formats for Quake engines, and related matters to modeling.

Moderator: InsideQC Admins

Model editor used in Quake1?

Postby JasonX » Tue Apr 07, 2015 11:53 pm

Does anyone know the original modelling program used by the artists in Q1? What about the painting program?
JasonX
 
Posts: 407
Joined: Tue Apr 21, 2009 2:08 pm

Re: Model editor used in Quake1?

Postby toneddu2000 » Wed Apr 08, 2015 1:36 am

IIRC it should be Alias PowerAnimator or simply "Alias". The mother (or father) of Maya.
toneddu2000
 
Posts: 1305
Joined: Tue Feb 24, 2009 4:39 pm
Location: Italy

Re: Model editor used in Quake1?

Postby mankrip » Wed Apr 08, 2015 1:59 am

Yes; that's also the reason why MDL models are commonly referred to as "alias models".
Ph'nglui mglw'nafh mankrip Hell's end wgah'nagl fhtagn.
==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==
Dev blog / Twitter / YouTube
User avatar
mankrip
 
Posts: 915
Joined: Fri Jul 04, 2008 3:02 am

Re: Model editor used in Quake1?

Postby r00k » Wed Apr 08, 2015 5:15 am

oh nice history lesson!
r00k
 
Posts: 1108
Joined: Sat Nov 13, 2004 10:39 pm

Re: Model editor used in Quake1?

Postby Madfox » Sat Apr 11, 2015 10:47 pm

Really surprised the example picture off the Alias Power Animation shows off with a Thunderbird 3 model of Gerry Anderson's TV Series.

:D
User avatar
Madfox
 
Posts: 96
Joined: Sat Jan 15, 2005 3:13 pm
Location: Holland

Re: Model editor used in Quake1?

Postby mankrip » Sat Apr 11, 2015 11:36 pm

Oops, missed this one:
JasonX wrote:What about the painting program?

They used Deluxe Paint. By the way, here's a good read:
The Art of Quake 2, by Paul Steed wrote:All of the in-game textures in QUAKE 2 were created using Electronic Arts’ venerable Deluxe Paint, and for some animations we also used Kinetix’s Animator Pro. You may chuckle at our choice of Deluxe Paint, as the program has been around for ages. But for static manipulation of pixels using a 256-color palette, there really is no substitute.
Ph'nglui mglw'nafh mankrip Hell's end wgah'nagl fhtagn.
==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==
Dev blog / Twitter / YouTube
User avatar
mankrip
 
Posts: 915
Joined: Fri Jul 04, 2008 3:02 am

Re: Model editor used in Quake1?

Postby mankrip » Sun Apr 12, 2015 3:16 pm

And a good interview explaining some of the process:
Gamasutra - Interview with id's Kevin Cloud wrote:Prior to Texpaint we’d edit the skin in Deluxe Paint. However, in Deluxe Paint you can’t easily identify what part of the skin is where and how it should really look wrapped on the model.

It seems that Deluxe Paint was used for the models in Quake 1, and Texpaint for the ones in Quake 2.
Ph'nglui mglw'nafh mankrip Hell's end wgah'nagl fhtagn.
==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==
Dev blog / Twitter / YouTube
User avatar
mankrip
 
Posts: 915
Joined: Fri Jul 04, 2008 3:02 am


Return to Modeling

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest